OTE-Massage-equine

Arpikudosten käsittely hevosille

Hevosen hyvinvointi on nähtävissä muun muassa sen käytöksestä ja kehosta. Muutokset arkisissa asioissa voivat olla merkkejä kivusta, joka vaatii huomioimista. Hevonen ei enää suoriudu niin puhtaasti ratsastuksesta, liikeradat ovat heikentyneet tai hevosta ei kiinnosta enää asiat, jotka ovat ennen sujuneet helposti. Monesti ongelmaan ei näytä löytyvän helposti havaittavaa syytä ja tavallinen hevoshieronta ei tuota toivottua tulosta. Taustalla voi olla kipu, jonka hevonen kokee kehossaan, mutta jota se ei kuitenkaan näytä. Samat toistot, maastot tai kentät ja radat ovat voineet saada hevosen lihakset jumiin. Myös riehakas leikkiminen laitumella voi aiheuttaa kiputiloja. Lihaksien jumit voivat tulla myös uusien liikkeiden opettelusta tai puutteellisesta loppuverryttelystä.

Kipu näyttäytyy monin eri tavoin

Näkyvään kipuun kuuluvat yleensä haavat, potkut, ruhjeet, puremat, ontuminen, liikeratojen heikentyminen sekä jäykkyys esimerkiksi vanhemmilla hevosilla. Ihossa näkyviä hiertymiä ei aina pidetä kipeinä, mutta hoitokokemus kertoo muuta.

Hevosten arpikudoshoidoissa saadaan hyviä tuloksia jo heti ensimmäisillä hoitokerroilla. Arpikudokset voivat hankaloittaa hevosen liikkumista sekä aiheuttaa kipua. Myös hevonen ansaitsee saada hoitoa kyseisiin vaivoihin. Tällaisia voivat olla esim. leikkausarvet, polttomerkinnät, lihasruhjeet, ruunausarvet sekä varusteiden aiheuttamat arpikudokset.

1. Ähkyleikattu hevonen ennen arpikudoskäsittelyä.

2. Tulos heti tunnin kestäneen hoidon jälkeen.

3. Polttomerkit hevosen selässä. Kyseisen palovamman arpikudos kiristää huomattavasti ja haittaa hevosen liikettä.

4. Tulos neljän hoitokerran jälkeen.

Näkymättömään kipuun kuuluvat muun muassa apaattisuus, syömättömyys, rauhattomuus, hikoilu, viha ja agressiivisuus, kosketusarkuus, haluttomuus esimerkiksi mahavyön kiristämiseen sekä kuivuminen varsinkin vanhemmilla hevosilla, mutta myös urheiluhevosilla. Aineenvaihdunnan heikkenemisen myötä esimerkiksi kaviokuumeen riski kasvaa. Oireita voi olla vaikea tulkita, vaikka monesti niistä on ollut merkkejä kehossa jo jonkin aikaa.

Tunne- ja kokemusmuistimuistiin kertyvää kipua on vaikeinta havaita varsinkin jos hevosen historia ei ole tiedossa. Yleensä tunnemuistiin kertynyt kipu johtuu tavalla tai toisella ihmisestä. Laiminlyönti hoidossa ja ruokinnassa sekä hevosen pahoinpitely jättää ruumiiseen ja erityisesti tunnemuistiin jäljen. Näiden korjaaminen voi viedä pitkänkin ajan.

O.T.E. Hieronta® käsittelyllä voidaan helpottaa oireita ja joskus myös poistaa ne kokonaan. Käsittely mahdollistaa hevosen rentoutumisen hoidon aikana, vaikka kehossa olisi hyvinkin kipeitä alueita. Hoidolla on laaja vaikutus kosketuksen keveydestä huolimatta. O.T.E .Hieronnalla® ei ole ylä- tai alaikärajaa ja useimmin hoitokerroiksi riittää 3-5. Myös kaviokuumeesta kärsivälle hevoselle on apua O.T.E. Hieronnasta®.

Jaa sosiaalisessa mediassa

happy holidays

Lähetä viesti